El Toro Bravo

Andra hållplatsen under onsdagen blev en underbar spansk afton på den välbesökta och –renommerade tapasrestaurangen El Toro Bravo på Drottninggatan.

El Toro Bravo, som tidigare gått under det väletablerade namnet Qué Pasa, ligger beläget på Drottninggatan bredvid Domkyrkan och Södra Hamngatan. Lunchpatrullen hade sedan tidigare hört mycket gott om El Toro Bravo, som sedan tidigare skapat sig ett bra rykte för sin spanska framtoning och fina tapasrätter. Det var därför med en viss ynnest och spänd förväntan som vi satte oss ned på den något blygsamma uteserveringen för att kicka igång afterworken mitt i veckan hos kanske Göteborgs bästa tapasrestaurang.

Lokal

El Toro Bravo befinner sig i princip centralt i Göteborg med goda möjligheter för besökare att både hitta och nå restaurangen. Om man ser på restaurangen utifrån, dock, så kan det vara lätt att missa lokalen då uteserveringen är i minsta laget och verksamheten kanske inte annonseras ut så kraftigt som den skulle kunna göra. Det är dock utåt sett – träder man däremot in i restaurangen så möts man direkt av en genuin, spansk inredning med ett luftigt och stort inre med plats för en hel del besökare. Inte nog med det, El Toro Bravo har dessutom en vacker innergård som står öppen hela dagen – skulle man frysa så sköter värmeslingorna resten.

Tegelstensinredningen och den lite rustika känslan (exempelvis är det innersta rummet mycket likt ett vinkällarrum – + på det!), med en fin liten gård i hjärtat av restaurangen, ger El Toro Bravo ett hölje av familjäritet och exoticism. Det kan verkligen kännas som att man befinner sig i Spanien, om än för ett litet tag.

Personal

Serveringspersonalen verkade relativt nyanställda, och var kanske inte i alla lägen så skarpa som man hade velat att de skulle vara, men det som de saknade i ren serviceklass tog de igen med sin trevliga attityd och artighet vid beställning och generell service. Köket får mina komplimanger och drinkarna (Caipirinha och mojito) var goda.

Maten

El Toro Bravo värdesätter kvalitén på sina rätter och använder enligt egen utsago genuina råvaror direktimporterade från Spanien, och det märks i de många tapasrätter (och säkerligen varmrätter, som vi för dagen inte hade rum för att testa) som står på El Toros meny. Bland de många rätter som vi beställde, bland annat gambas, quesadillas, brocheta och champinones – för att nämna några – så hade varje tapasrätt varsin distinkta, fräscha smak. Som taget från ett spanskt kök! Det enda som vi höll som något undermåligt var att bläckfiskarna inte var nyfångade, vilket inte är så konstigt då Sverige inte precis är ett bläckfiskland. Med det i åtanke var bläckfisken riktigt god och tillhör förmodligen den högre klassens bläckfisk i Göteborg.

I undertecknads ögon så var dock de friterade bläckfiskringarna, calamares a la vasca, i en klass för sig. Förmodligen en av de godaste calamaresrätterna som någonsin äntrat min gom. Stort plus på det!

Vi rundade av det hela med chokladmousse med tillhörande hallonsås och grädde. Perfekt avvägning mellan de olika gastronomiska inslagen, och en lika härlig avslutning på denna förträffliga spanska afton hos El Toro Bravo.

Pris

Priserna var schyssta, speciellt med tanke på Happy Hour-erbjudande fram till kl. 18 – 39 kr för en Carlsberg eller varför inte ett glas vin är inte fy skam – inte heller var erbjudandet om att äta tre tapasrätter inklusive dryck för 139 något att fnysa åt.

9/10 – Fantastiskt

0 comments